Stránky

sobota 18. května 2013

Divergence od Veronicy Roth - Recenze

!OBSAHUJE SPOILERY!

Žánr: Sci-fi a fantasy - Romány, dystopie
Rok vydání: 2012, počet stran: 344
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Radka Kolebáčová 
Rok vydání originálu: 2011
česká anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

Trailer na knihu (angl.):



„Již před řadou desetiletí si naši předkové uvědomili, že za znesvářený svět nelze vinit žádnou politickou ideologii, náboženské přesvědčení, rasu ani národní hrdost. Dospěli k názoru, že na vině je pouze lidská povaha – sklon lidstva páchat zlo, ať už v jakékoliv podobě. Proto rozčlenili společnost do frakcí, jejichž účelem bylo vymýtit ty lidské vlastnosti, které byly považovány za příčinu celosvětového sváru.

Ti, kteří přičítali vinu agresi, utvořili frakci Mírumilovných.

Ti, kteří za viníka označili nevědomost, se seskupili do frakce Sečtělosti.

Ti, kteří za příčinu zla označili pokrytectví, se sloučili do frakce Upřímných.

Ti, kteří poukazovali na sobeckost, se sjednotili ve frakci Odevzdaných.

A z těch, kteří odsuzovali zbabělost, se stali Neohrožení.“


Slovo úvodem

Většinou pod tímto nadpisem píšu, jak jsem na knihu přišla. A tato recenze nebude výjimkou.   O Divergenci se v poslední době mluví v knižním světě na každém kroku, co se týče filmografie, tak se můžeme těšit na film někdy kolem roku 2014. Nemohu se dočkat!



Postavy

Shailene Woodley si ve filmu Divergence zahraje Tris.
Hlavní postavou je šestnáctiletá Beatrice Prior narozená v Odevzdanosti, jako všichni její vrstevníci musí podstoupit volbu a vybrat si jednu z pěti frakcí. Není spokojená se svým vzhledem, podle ni má velký nos a příliš nápadné oči, no tak posuďte sami:--------->
Bratr Beatrice nesobecký Caleb se odmalička ukazoval jako pravý Odevzdaný, jeho přirozená dobrota vadí jeho sestře. Po výběru frakce potká Beatrice hrůzu nahánějícího ale přesto sympatického Tobiase, který je jí  povahou i osobností nesmírně podobný. 







Frakce

Jak jsem se zmínila na začátku, tak v Chicagu je život rozdělen do pěti frakcí. I když je žánr knihy především dystopie, přesto jsou lidé schopni vybírat si, kde stráví zbytek svého života. Při volbě pomůže jakási nápověda na to, pro kterou frakci se hodí tvé povahové vlastnosti. Zjistí se tak pod vlivem chemické látky vyvolávající halucinace, pří čemž si člověk musí poradit s jakoukoliv nebezpečnou situací a jeho chování prozradí, pro kterou frakci se narodil.    Ovšem není to tak jednoduché, po výběru musíte dokázat, že do frakce opravdu patříte a to zkouškou, u každé frakce je to něco jiného. 
Beatrice od mala žije v Odevzdanosti, která podporuje nesobeckost a dovoluje se starat o lidi kolem, na sebe při tom se musí zapomenout, platí zde zákaz na takové věci, které za den absolvujeme stokrát, např.: podívat se do zrcadla. Pokud chce Tris opustit svoji frakci a rodinu, naskytnou se jí čtyři možnosti: Upřímnost, kde platí "Co na srdci, to na jazyku.", Tris si ale myslí, že na Upřímnost je příliš prolhaná. Zkouškou v Upřímnosti je detektor lži, při které na Vás napojí stovky drátu a poslouchají Vaše odpovědi na nejosobnější otázky. Když projdete zkoušku úspěšně, znamená to, že budete k lidem pravdivý a nemáte, co skrývat. Mírumilovnost, lidé teto frakce obdivují dobrotu a vinu za vše pokládají na agresi. Sečtělost, kde si váží lidské inteligence a nejdůležitější budovou ve frakci je knihovna. Sečtělí vědci vymýšlejí nové formule pro účinnější halucinace, kde se dá líp poznat lidskou duši. Neohroženost, kde se cení odvahy a zbabělost se musí hodit za hlavu. Neohrožení často podnikají šílené věci, které často ohrožují život, jak svůj, tak ostatních. Ve zkoušce pro přijetí je výhra nad vlastními strachy, kde se potkáte se svoji nejobávanější fobií tváří v tvář a musíte se nejrychleji uklidnit, aby zmizela. Vše, co vidíte je opět halucinace vyvolaná injekcí, takové zkoušce se u Neohrožených říká "simulace".
Poslední možností je skončit mezi Odpadlíky, pokud neabsolvujete některou ze zkoušek, budete vyhnáni z frakce a do smrti žít na ulici. 
JEDNA VOLBA
rozhodne o tvých přátelích
JEDNA VOLBA
určí tvou víru
JEDNA VOLBA
předurčí tvou oddanost navždy
JEDNA VOLBA TĚ ZMĚNÍ!


Záporná a pozitivní stránka knihy

Vůbec to nemá souvislost s příběhem nebo s postavami, v žádném případě, s jedním i druhým jsem nanejvýš spokojená, ale problémem byly pravopisné chyby. Chápu, že se tiskové chyby mohou vyskytnout, ale postřehla jsem jich tam poměrně hodně a často
Jako každou dívku mě příběh zaujal i romantikou, odvážné a šílené činy dokázala autorka zpestřit city a láskou dvou osob, které je nikdy nezažili. 
Dlouho po přečtení jsem si knihu nemohla vypudit z hlavy, pořád jsem přemýšlela o pokračování, jak víte, tak já ráda něco předvídám. Nemohla jsem přestat obdivovat některé postavy a bohužel jsem pořád dumala nad smrtí postav, na které jsem si zvykla a dokázala tolerovat jejich špatné vlastnosti i jednání.



Hodnocení

Shrnutě mě příběh zaujal až na pár akceptovatelných drobností. Čtení jsem si užila a doufám, že stejné pocity ve mně vyvolá pokračování série. Obálka nenechá stranou nikoho. Líbí se mi kontrast barev i pozadí (Chicago) na deskách. Takže celkově můžu o Divergenci říct, že je to velmi povedené dílo velmi schopné spisovatelky.
Obálce nemůžu dát nic jiného než:





Kniha si zaslouží stejný počet hvězdiček:





Zveřejnila jsem recenzi na Rezistenci, kterou si můžete přečíst  ZDE!

4 komentáře:

  1. DIVERGENCe se mi strašně líbí máš pěknou recenzi akorát ty pravopisny chyby oprav!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju i za chválu i za upozornění :)

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pěknou recenzi, asi se do tý knížky pustim :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji. Určitě si knihu přečti, stojí za to.

    OdpovědětVymazat