Stránky

neděle 11. května 2014

RC review: S hlavou v oblacích (pejru)

Autorka: Kateřina Petrusová


Nakladatelství: Fragment, 2013
Vydání: 120 stran, vázaná

Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! 
Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život. 
Na první pohled celkem nerealistický příběh, který vypráví o tom, jak si vzkvétající pražačka Markéta vyjede za zábavou ke své kamarádce do jižních Čech a vrátí se trochu v jiným stavu, než předpokládala. A co je to za stav, to se už budete muset dozvědět sami.
Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického "vidláka" přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?...

Styl psaní

Se stylem psaní úspěšné, české autorky jste se již mohli seznámit v její knihách ze série Nepřítel mého nepřítele. Tady však můžete zapomenout na detektivní příběh o mafiánech. Je čas na oddychovku!
Na knihu si můžete udělat čas na konci složitého dne, úsměvné situace hlavní hrdinky Vás pobaví a půjdete spát s dobrým pocitem. 
Příběh je psán v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Markéty. Prožíváme s ní její náladové okamžiky, trapné situace i chvíle nepopsatelného štěstí. Vše je psáno s humorem a v souladu se zákonem  (ano, chabý pokus o rýmovačku :D).





Postavy

Hlavní postavou je, jak jste si už jistě všimli, Markéta "Zmrzka" Mrázová. Příjmení
Markéty se velice hodí k její povaze, ale i chodu těla, má věčný problém se studenými končetinami. Úspěšná, pracovitá, vyrovnaná, tedy... až do doby, kdy potkala Pavla, který v ní zanechal po příjemně stráveném víkendu, něco víc, než se myslelo. 
V době, kdy nejvíc potřebovala pomoc společnosti, se Markétě nabídla její nejlepší kamarádka Kačenka (je dost možné, že se autorka do svého příběhu zapsala v podobě této postavy, když mají stejná jména). Celkem mi sedly i vedlejší postavy - manžel Katky Filip a jejich pes Harry. 
I přesto, že je kniha psaná z pohledu Markéty, jsem se nemohla vžít do děje. Příběh jsem pozorovala z pohledu třetí osoby a bylo mi celkem ukradené, jak dopadne. Hlavní je, že mě dokázalo pobavit hloupé chování hlavní hrdinky. Prostě typická oddychovka.


Průběh děje

Nevím, jestli to, co teď napíšu bude dávat smysl, ale i přesto, jak byl příběh předvídatelný, mě konec překvapil a potěšil. Na můj vkus to autorka zakončila až moc předčasně, ráda bych ještě věděla, jak dopadl příležitostný Markétin přítel Harry a co se stalo s koněm, který zavinil autonehodu, ale bohužel... Možná je to takto dokonce lepší.





Pocity a dojmy, hodnocení

Kniha se moc dobře četla, užívala jsem si to. Konečně nějaký paprsek světla mezi těmi dystopiemi a fantasy o dracích, které mi už lezou krkem. 
Pokud od knihy čekáte něco světoborného, vzdejte se nadějí, až tak dobrá není. Jednoduchý příběh, který se ale díky stylu psaní stal daleko lepším. Takže si knihu doporučuji přečíst.
Obálka je moc krásná, taková zasněná, hodí se jak k názvu knihy, tak samotnému příběhu i hlavní hrdince.
Tímto děkuji Nakladateství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku, knihu si můžete pořídit ZDE!
Chcete si knihu přečíst? Nebo jste ji už četli? Líbila se Vám? 
Nancy

1 komentář: