Stránky

pátek 21. února 2014

RC review: Zběsilá bezmoc

Autor: Jan Žáček - Týna Daňková
Vydání: 256, vázaná
Nakladatelství: Fragment, 2013


Napínavý thriller, který vám odhalí bezpráví v naší zemi.

Bohužel poměrně často potkáváme v naši zemi korupci a nerovnoprávnost mezi rasami, kniha se týká právě těchto dvou důležitých problémů. Jsou to dost diskutabilní témata a nejčastěji pokládaná otázka zní: Proč Romům, nepůvodním obyvatelům ČR, poskytuje vláda "příznivější" podmínky pro život než samotným Čechům? Odpovědi najdete v této knize a věřte mi, že Vás nespravedlnost překvapí víc, než jste si ochotni připustit.

Mladá dívka je surově napadena, znásilněna a zavražděna.

A hádejte kým? Pomůžu Vám... Jsou to 3 nejrozšířenější jména v ČR (nemyšleno vážně) : Jožo, Fero a Laco. Jistě Vám došlo, že jde o občany romského původu.

Její otec, univerzitní profesor, marně čeká na spravedlnost.

Pan Bolt žije obyčejným, ale šťastným životem profesora na Karlově univerzitě, věří ve spravedlnost českého státu a je tím poslušným občanem, který se ani nepovažuje pomyslet na vládu ve zlém. Jenže osud radikálně změní jeho názory a život, vezme mu to nejcennější, co měl - dítě, ubohou, pouze 14 let starou Janičku, která přišla o život v pokuse hrát si na dospělou. Byla znásilněna na diskotéce, kde opravdu neměla, co dělat.

Útočníci jsou propuštěni na svobodu.

Vrazi romského původu ale zůstávají nepotrestaní...

Sám tedy bere do rukou zbraň a vykoná jediný trest, který považuje za spravedlivý - trest smrti.  

Pomstili byste své dítě tímto způsobem? 

Poté musí zmizet. Policie má totiž jediný cíl - najít ho a zlikvidovat, aby nemohl nikomu popsat skutečnou vládu zločinu v naší zemi.  Jeho výpověď ohrožuje mnoho vlivných lidí, a za to se platí nejvyšší cena...


Styl psaní

Ten mi přišel hodně zajímavý a osobitý, příběh je psán v krátkých povídkách, kde se popisují situace hlavních hrdinů v určitý den a hodinu (doporučuji neignorovat tyto údaje). Jednou za čas se objeví nějaká myšlenka psaná v první osobě, ale zbytek knihy zastupuje er forma.     Se stylem psaní jsem neměla problém, autor dokázal zaujmout a popobídnout do dalších stran.


Postavy

Už z výše uvedených odstavců jste měli možnost se seznámit s některými postavami, ale zopáknem si to ještě jednou :
Nejvíc mě bavila část vyprávěná z pohledu profesora Karlovy univerzity, pana Bolta, měl celkem dvě dcery, o jednu, Janu, přišel brutální vraždou a druhou ztratil docela dávno, kdy opustil svou první manželku s rozhodnutím začít novou kapitolu svého života, v té staré nechal dceru Týnu. Nyní to s ní vypadá asi tak bledě jako je kůže zesnulé Jany. Týna má sice vlastní cíle, ale jejich vrchol je v nedohlednu, zatímco se ona nachází v nejnižším údolí. Chce se stát úspěšnou reportérkou a novinářkou, jenže bez správných známostí si nedokáže postavit cestu. Zatím má jen na alkoholu závislého přítele, kterému jde jen o sex.
Další nerozlučnou trojici postav tvoří Romové Laco, Jožo a Fero, kteří žijí z prodávání kradeného zboží a zatím jsou jako volní ptáci, jenže když se dopustí znásilnění a vraždy Jany, jsou donuceni zbavit obrátky, protože za jejich propuštění z vězení může sám cikánský baron, a pokud nechtějí skončit zakopaní hluboko v zemi, musí se podřídit jeho pravidlům.

Potrpím si na dvou věcech: upřímnosti a spravedlnosti, nesnáším, když jsou mé priority porušovány a opravdu mě rozzlobilo to, jak beztrestně vyvázla trojice Romů, napsala bych dokonce cikánů, ale nechci, aby docházelo v recenzi k mým projevům vůči těmto lidem, upřímně řečeno je ani trochu nemusím a tato kniha můj vztah k nim rozhodně nezlepšila.



Pocity a dojmy

Po celou dobu jsem byla moc naštvaná, pořád jsem měla chuť do něčeho praštit, takže pokud sdílíte podobné názory, tak si neváhejte připravit polštář. Dojme Vás to ještě víc, když zjistíte, že má tento příběh pravdivou osnovu, opravdu zemřela dívka a opravdu se jejímu vrahovi nic nestalo, taková už je realita, krutá a bez špetky spravedlnosti.
Z jedné strany kniha potvrzuje existenci karmy, vše špatné, co jsme udělali, se nám dříve nebo později vrátí, Romská trojice zabila a byla zabita, pan profesor Bolt opustil svou jednu dceru a nakonec byl opuštěn tou druhou, pokud bych se zavrtala do hloubi a probírala s Vámi veškeré podrobnosti, neměla by tato recenze vůbec žádný smysl, proto popadněte Zběsilou bezmoc a vydejte se do reality...



Hodnocení

Kniha měla velice krutý dopad na mou dětskou psychiku :D A přesto se mi líbila, měla svůj promyšlený děj a i když jsem milovníkem fantasy, tato kniha mě zaujala i bez nadpřirozených bytostí, kouzel atd.
Jednoduše Vám ji doporučuji a máte moji záruku, že se Vám bude líbit, pokud ne, knihu můžete reklamovat :D
No a k reklamaci si ji musíte nejdřív pořídit, což zvládnete jedním kliknutím myši ZDE!




Dle mého názoru je obálka moc povedená, skvěle vystihuje děj i samotný název.





Děkuji Nakladatelství Fragment za zaslání recenzního výtisku.
A co Váš názor na nespravedlnost? Myslíte si, že pan Bolt učinil správně, když zavraždil vrahy, i když se sám podepsal na stejnou listinu? Pokud jste knihu četli, jak na Vás zapůsobila?
Odpovědi, připomínky a všechno, co se tam vejde, pište do komentářů!
Nancy

1 komentář:

  1. Mám úplně stejný názor jako ty. A myslím, že tato kniha za přečtení určitě stojí. Už jen z recenze toho jde o knize hodně vyčíst a láká mě to. Ale jen si nejsem jistá, jestli by mi polštář stačil, protože dvojí metr opravdu je a je to skutečné a to je na tom to nejhorší. A ta kniha ve mně (myslím) vyvolá dost negativních emocí.

    OdpovědětVymazat