Stránky

pondělí 6. května 2013

Drakie od Sophie Jordan - RECENZE

DrakieSophie Jordan
série: Drakie
díl: první
počet stran: 296
nakladatelství: CooBoo
česká anotace:
Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu. Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit...






Postavy (Obsahuje spoilery)

Nejdůležitější postavou a zároveň vypravěčkou knihy je šestnáctiletá zrzka Jacinda. Navíc je ohnivá drakie, jediná ve svém kmeni a první po více než čtyřech stech letech. Má dvojče Tamru. Tamra žije od svých jedenácti let ve stínu své populární sestry, vypadají úplně stejně, ale Tamra se za svůj život ještě neproměnila a ztratila veškerou naději v to, že se v ní probudí drakie. Jacindin přítel a zároveň syn alfasamce Cassian, který je do Jacindy po uši zamilován, ale Jacinda k němu necítí vůbec nic, narozdíl od Tamry, která se snaží vnutit své sestře, že Cassian chce ohnivou drakii a ne pravou Jacindu. Rada kmene automaticky počítá s tím, že Jacinda a Cassian vstoupí po své plnoletosti do svazku a Jacinda ochotně přivede na svět další generaci ohnivých drakiů, Jacindinu neochotu nikdo nebere v úvahu. Na začátku knihy se objeví lovec drakiů, který zachrání Jacindu před jistou smrtí - neprozradil její úkryt. Později ho potká ve škole a zjistí, že se jmenuje Will. V nudném pouštním městečku začne Jacinda pomalu ztrácet svoji drakii, chybí ji hory, lesy a čerstvý vzduch, jedním slovem ji chybí drakijské město, odkud je mamka Zara odvezla do domnělého bezpečí. Zara dobrovolně zabila svoji drakii, aby to měla Tamra ve světě drakiů jednodušší. To samé chce i po Jacindě. A takový osud by ji pravděpodobně čekal, kdyby nepotkala Willa, stačí se ho dotknout a v Jacindě se začne zapalovat drakijský oheň. 
Co se týče postav, tak mám pouze jednu výtku, vadilo mi, že nabyl věnován větší prostor postavám jako je Azurka a Catherine. Azurka je nejlepší kamarádka Jacindy v drakijském městě a v Caparralu ji zamění Catherine.

Drakiové

Drakiové jsou potomky draků, které na sebe mohou vzít lidskou podobu, pokud se však cítí jakkoliv ohrožené nebo rozrušené, převtělí se do své silnější podoby, kdy mohou vzdorovat nepříteli.Kromě slušivé přeměny rysů obličeje, prodloužení nohou a změny barvy kůže se drakiům z těla proderou křídla, což už na veřejnosti může být poněkud nápadné. Proto drakiové žijí ve vlastních městech s dokonalou infra strukturou. Drakiové to vůbec nemají v moderním světě jednoduché, musí pečlivě dodržovat bezpečností opatření, aby udrželi svůj druh v tajnosti před lidmi a hlavně aby zajistili bezpečí svým potomkům. 
Druhy drakiů: 
onyxové (Cassian)
ohnivý drakie (Jacinda)
mlhotvorky (Nidie)
viziokryptérky (Miriam)
vodní drakie (Azurka)
destruktoři
verdadrakie (Jacindina a Tamřina máma)
"šedý" drakie (Deghan)
Seznam budu v průběhu času doplňovat...Snad se v dalším díle setkáme s novými drakii.

Prostředí

Mrzelo mi, že autorka nevěnovala dostatečnou pozornost drakijkému městu, popsala pouze, že je obklopeno hradbou vinné révy a před lidskými návštěvami ho chrání mlha, kterou má na svědomí mlhotvorka Nidie. Většina knihy se však odehrává v pouštním městečku Chaparralu, kde Jacindina mamka trpělivě čeká, až ohnivá drakie v těle Jacindy navždy uhasne. 

Průběh děje

Ze začátku jsme se mohli konečně ve světě literatury dočíst něčeho zajímavého a originálního, tady můžete zapomenout na upíry, vlkodlaky a další otřepaná téma, která mi už dlouho lezla krkem. Ale i tak je schéma příběhu dosti shodné s jinými knihami, přirovnáme ji například k Twilight sáze: dívka šla do nové školy, tam potkala nebezpečného kluka, zamilovala se do něj a dál to jede, tak, jak to jede... Akorát, že tady je ta nadpřirozená bytost Jacinda ne Will. Těch společných znaků je určitě víc, ale to bychom se zdrželi, kdybych je psala všechny. Přednost před všemi tématy má v této knize bezpochybně romantika, ale tam sem autorka dala něco akčního. 

Líbilo se mi, že Tamra poznala spravedlnost a ve městě mezi lidmi se konečně cítila ve svém živlu, tudíž se vše netočilo pouze kolem Jacindy, jak tomu bylo v drakijském městě. 
Připadalo mi protivné, jak Jacinda využívala Willa k tomu, aby její drakie nezchřadla, v tom se ale pouhá potřeba pro udržení drakii naživu přemění v lásku. 
Ve škole ji závidí Willa jedna namyšlená blondýna jménem Brooklyn. Její závist pomalu přeroste v nenávist, až se rozhodne Jacindu na záchodech zmlátit se svými kamarádkami. Málem se jim to povedlo, ale Jacinda se začala přeměňovat. Svědkem a záchrancem celé situace byl Will, který zjistil to, co neměl. 
Zara doufala, že z města drakiů odjedou bez povšimnutí, ale naopak se jejich odchod počítal za velkou zradu, za kterou bude Jacinda řádně potrestaná...




Pocity a dojmy

Drakie je od začátku do konce typická oddechovka, četla se snadno a rychle. Nemohla jsem ji odložit, prostě jsem musela přečíst další a další kapitolu, a pak byl konec. Zaručuji Vám, že pokud jste pravý čtenáři, tak jí přečtete nanejvýš za dva dny. Určitě za to může ten neúnavný styl psaní Sophii Jordan, při kterém se určitě nebudete nudit.



Hodnocení

Kniha se mi celkově moc líbila, opravdu moc povedená. Takhle musí vypadat dokonalá kniha,  romantická, akční, fantasy a do jisté míry napínavá i dobrodružná. Doporučuji ji naprosto všem, ale především dívkám, ty si knihu rozhodně nesmějí nechat ujít, určitě Vás nezklame. 
Knize dávám:
 z 5
Obálka u mně má za:                                               z 5
  
Recenzi na: 2. díl Drakie Útěk si můžete přečíst ZDE!
                     3. díl Drakie Návrat naleznete ZDE!

2 komentáře:

  1. Súhlasím 8) Knižka a vlastne celá séria sa mi veľmi páči 8) Hlavne štýl autorkinho písania, nejako ma proste vtiahne do deja a nepustí 8) Téma je tiež super a obálky - to je skvost!

    OdpovědětVymazat