Stránky

středa 7. srpna 2013

Loď mezi hvězdami od Beth Revis - RECENZE

Autorka: Beth Revis
Nakladatelství: COOBOO
Počet stran: 360
Česká anotace:
Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel.
Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít. A pokud rychle něco nepodnikne, její rodiče budou další na řadě. Proto teď musí co nejrychleji rozluštit skrytá tajemství Universa. Ale na jejím seznamu podezřelých figuruje i jediný člověk, na kterém jí záleží: Syn, budoucí vůdce lodi a láska, která přišla znenadání.

Knižní trailer:



Slovo úvodem 

Sehnat tuhle knihu byla celkem fuška. V knihovně jako povedené dílo měli knihu vypůjčenou, takže jsem musela ne/trpělivě čekat, ale nakonec jsem se dočkala a musím říct, že čekání nebylo marné.

 Průběh děje 

Kniha je velmi originální, jak vzhledem, tak samotným dějem. Řekněte mi v jaké další knize narazíte na vesmírnou loď, která tři sta let putuje vesmírem na vysněnou zemi Centauri?
Styl psaní je velmi čtivý a kvůli krátkým kapitolám můžete za den přelouskat kolem 150-200 stránek a zaručuji Vám, že za dva dny budete mít knihu přečtenou. Co se týče samotných kapitol, tak jsou vážně kraťoučké, což je rozhodně dobře, protože jelikož je kniha psaná střídavě, tak bychom zapomněli na to, co dělo v předchozí kapitole, což se u mně občas stávalo, ono totiž je každá kapitola něčím zajímavá a natolik akční, že dumáte jenom nad ní a ta předchozí se Vám vytratí.
Rozhodně mě nenechalo stranou to, že v tomto díle byl náznak detektivky, protože hlavní hrdinové pátrali po vrahovi, který zabíjel zmražené a zároveň rozmrazil Amy a zaručuji Vám, že do poslední chvíle nebudete vědět, kdo je vrah a skutečnost, kdo rozmrazil Amy, Vás skutečně neskutečně překvapí.

Prostředí

První kapitola se odehrává na Zemi, na Universu se naši Zemi říká Stará Země, to kvůli tomu, že ji brzy nahradí vysněná Země Centauri, ke které Universum pluje mezi hvězdami dlouhé světelné roky. Loď se jmenuje Universum, což může být přeloženo jako Vesmír a právě zde se odehraje celá kniha.
Na Universu je vše umělé, pravidelné a recyklované, dokonce i vzduch.



Postavy

K postavám se budu snažit napsat hodně, ale nejsem si jistá, jak to dopadne, protože na Universu, kde je největší možná populace cca 3000 lidí, moc postav není. A k tomu autorka nedala prostor některým postavám, jen tím nejdůležitějším: 
Kniha je psaná střídavě, z pohledů obou hlavních hrdinů, což je zrzka Amy a budoucí velitel lodi Syn.
Amy zmrazí a naloží na loď v kryo boxu, je "postradatelná" a na loď se dostane díky svým rodičům, jejichž schopnosti a dovednosti loď potřebuje po přistání. Amy se rozhodne nastoupit a plout vesmírem dlouhých 300 let.  
Na lodi vládne systém tzv. otcovství, přičemž jeden Syn zemřel a Otec vládne už druhé generaci, dnešní Syn je připravován na roli budoucího velitele, ale nemá toho moc k dění, protože všechnu práci za velitele vykonává droga Phydus, která dělá z lidí poslušné loutky.
Harley je Synův nejlepší přítel a velmi schopný malíř, kterému zemřela přítelkyně, jenže ne obyčejně...
Další Synovi přátelé: Victria, Orion, Bartie    
Další věc, která mě překvapila je originalita jmen, to je prostě k smíchu: Otec, Syn, Doktor... Chápu, že jsou pojmenovaní podle své funkce, ale i tak. 





Pocity a dojmy

Zasadit děj do vesmíru je velmi dobrý nápad, za to dávám autorce palec nahoru, protože jsme mohli poznávat zcela nový svět s novými možnostmi. Pocity po přečtení byly kladné, po celou dobu jsem cítila úžas a překvapení, protože se dělo něco, co jsem ani za mák nečekala. Děj je naprosto nepředvídatelný a tímto se mi velmi líbí. Jsem ráda, že autorka přivedla na svět něco tak úžasného jako je trilogie Vesmír.
Jediná připomínka se týče přeházených slov ve větě, ale možná se to tak zamýšlelo kvůli tomu, že na Universu prostě musí mít jiné pořadí slov ve větách než my, nevím, ale to je ovšem chyba překladu.

Hodnocení

Už jste asi pochopili, že se mi kniha líbila až moc. Podle mě je to dokonalý příběh s némeně dokonalými postavami napsaný dokonalou spisovatelkou. Rozhodně doporučuji, pravý knihomol si jí nesmí nechat ujít! 
Návrháře obálek (nevím, jak je jinak nazvat :D ) mají vážně chucpe, odvedli velmi dobrou práci a vytvořili vážně krásnou obálku. Poslední dobou ulítávám na všechno galaxy a k ději se obálka xakru hodí. Je totiž úža.
Jdeme na hodnocení knihy:





Obálka:






Se divíte, že? :D
                                
Recenze na 2. díl
                     3. díl
                                                                             

Nancy 

3 komentáře:

  1. Páni, plný počet? :)

    Já se ke knize nejspíše hned tak nedostanu, protože naše knihovna geniálně objednala jen třetí díl ze série. První dva zkrátka nevede :D Byla by to sranda, kdybych si to tolik nechtěla přečíst :D

    Naštěstí od září putuju na kolej do Brna a tam snad kniha k sehnání bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudinko,soucit. Přeji Ti se ke knize dostat, co nejdříve, protože je to jedna z mála knih, které musí přečíst každý. Asi si přestanu stěžovat na naši knihovnu :D

      Vymazat
  2. Mě si kniha taky naprosto získala :)

    OdpovědětVymazat