Stránky

neděle 8. června 2014

RC review: Eragon / Christopher Paolini

Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz dračích jezdců
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment, 2004
Vydání v ČR: 488, pevná i měkká vazba 

Původně jsem se chtěla Eragonovi kvůli zklamání z jiné dračí knihy vyhnout, ale když jsem "načapala" dva největší pruďasy naší třídy při čtení této knihy, málem mi spadla huba až na zem a řekla jsem si, že tu knihu prostě musím mít! Udělala jsem správnou věc, když jsem se spolehla na jejich vkus? Zasluhuje si kniha toho všeho neustálého probírání na každém kroku knižního světa? Kdo je Eragon a jaké má úmysly? Odpovědi a mnoho dalšího naleznete v článku...
Prvotina nyní už známého Christofera Paoliniho, kterému bylo v době vydání prvního kouzelného příběhu pouhých patnáct let, nicméně dokázal nadchnout a inspirovat miliony mladých čtenářů. Čím?
Odpověď je úplně jasná - svou fantazií, kterou dokázal předat pomocí písmen čtenářům a pomoct k rozvoji nejen představivosti, ale i slovní zásoby, ale stejně nedokážu pochopit, proč tu knihu všichni baští. Zas tak originální není, i postavy jsou rozděleny podle jednoduchých stereotypů, tak proč ji tolik baštím já?



Po stopách historie

Mladý americký autor Ch. Paolini nás zavádí do říše Alagaësie, obrovského království, na jehož počátku stáli draci a jejich dračí jezdci. Byli něco jako rytíři - strážci míru a pořádku, nastolili vládu spravedlnosti, atd. Ale nic dobré netrvá věčně a jeden z nich porušil daný kodex a nastal čas válek a chaosu. Dračí jezdci byli poraženi a vlády se ujal despotický vládce Galbatorix, dračí jezdec odpadlík, který se neštítil ve své touze po moci ničeho. Ale nejvíce touží po dracích. V říši už nejsou, byly zabiti spolu se svými jezdci během válek. Na světě jsou už jen tři poslední dračí vejce, ale ty se vylíhnou, až přijde ten správný čas. Vlastní je Galbatorix, ale jedno se podaří ukrást revoltujícím Vardenům, kteří spolu s elfy a trpaslíky válčí proti králi a jeho moci.

Styl psaní

Příběh je psán z pohledu třetí osoby a popisuje nekonečná dobrodružství a jednu z nejdůležitějších etap života patnáctiletého Eragona po zemi Alagaesii. I přestože tu jsem na návštěvě, autor působí svými popisy tak pohostinně, že si tu připadám jako doma. Vše do sebe dokonale zapadá jako jednotlivé kousky puzzle.


Postavy

Eragon, u kterého si po celé knize nejsem jistá, jaká slova zvolit k jeho popisu. Je dost tajemný a plný záhad, stejně jako celá kniha. Představte si, že jste v labyrintu a po přečtení prvního dílu dojdete k důležité odbočce, na levo symbolizuje konec ztrácení času s touto sérií  (a tím pádem se nedostanete z labyrintu) a ta do prava znamená, že si pořídíte druhý díl a popojdete o kousek dál. Někdy vaše cesta labyrintem bude plná nesnází (ztráta postav a naštvanost na autora, že to dopustil), ale ke konci budete spokojeni, že jste se vydali na  cestu plnou napětí dobrodružství s Odkazem dračích jezdců.
Drak na obálce ani v názvu série není jen tak, Eragonovi se totiž z "kamene" vylíhne malé dračí mládě, které si ho vybralo za svou adoptivní matku, Safira bude s Eragonem stát bok po boku v jeho nesnázích a podporovat ho v jeho myšlenkách, do kterých má díky telepatii volný přístup. Drak a dračí jezdec, sehraný tým.
Přesto je Eragon ve svých patnácti dost nezkušený, a tak čirou náhodou vezme s sebou na putování za spravedlností starého, ale plného sil Broma. A ten ho naučí základy toho, co má správný dračí jezdec ovládat.
Samozřejmě nesmíme zapomínat na další bytosti, které našly místo v tomto románu - trpaslíky, elfové, ale i strana zla - ra´zakové s urgaly, výjimečně silné nestvůry bojující na straně krále.




Shrnutí

Knihu mohu doporučit snílkům, kteří se rádi podívají do nových světů, je pravdou, že Christopher opravdu umí kouzlit, hlavně se slovy. Ale pokud chcete u knihy popřemýšlet nad nesmrtelností chrousta a proč je špenát zelenej, tak zvolte raději jinou cestu, Eragon vás spíše vtáhne do neexistující země s prapodivnými, elegantně znícími názvy, ale samotnou myšlenku nedá.




Obálka:







Tímto děkuji Nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisky knihy, kterou si můžete koupit ZDE!
Zdroj anotace.
Zdroj obrázků.
Souhlasíte s mým hodnocením nebo máte na Eragona jiný názor? Jak na vás celkově působí?
Nancy

3 komentáře:

  1. Veľmi pekná recenzia. Film milujem a knihu mám už dlhšie kúpenú a neviem sa dočkať kedy ju začnem čítať. :)
    A inak nominovala som ťa do Blogger Tagu :)
    http://kniznemaniacky.blogspot.sk/2014/06/robertad-bloger-tag-1.html

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi hrozně šikovná holčina. Sice nevím kolik ti je ale podle toho jak píšeš a o čem píšeš si troufnu tipnout ti tak 16-17. Knihu jsem četla (všechny 4 díly) Ale samozřejmě se mi nejvíce líbil ten 1. Taky jsem nejdříve nechápala proč z toho všichni tak moc dělají. Viděla jsem nejprve film a ten mě trošinku odradil od koupě knihy. Ale nelituji toho ani trošičku. No možná jsem napsala menší názor i já :) ale jinak zpátky k tobě. Jak jsem se už zmínila jsi talentovaná a chápu, že se tomu blogy atd. věnuješ. Je vidět, že tě čtení baví. Takže můžu jen napsat : Jen tak dál. A těším se na další recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy tohoto rozsahu mě kvůli nedostatku času děsily a lákaly zároveň. Tuto jsem přelouskala loni o prázdninách. Bylo mi jí líto. V knihovně se na ni už déle jenom prášilo. A přitom jde o pěknou, promyšlenou pohádku se spoustou nápadů, které na chvíli odpoutají od každodenní stereotypní reality.

    OdpovědětVymazat