Stránky

úterý 18. června 2013

Rezistence od Veronicy Roth - RECENZE

Kniha : Rezistence          
Série : Divergence
Díl : 2.  
Autorka : Veronica Roth 
Počet stran : 352
Vydáno : 2012/09
Nakladatelství : CooBoo
Česká anotace:
Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

Knižní trailer :



!Obsahuje spoilery na 1. i 2. díl!


Slovo úvodem

Byla jsem strašně moc natěšená na pokračování Divergence a jsem ráda, že Rezistence začala tam, kde 1. díl skončil, bude Vám připadat, že čtete pořád Divergenci, jako by tu nebyl 2. díl. 


Postavy

Hlavní postavou je sedmnáctiletá Beatrice Prior narozená v Odevzdanosti, jako všichni její vrstevníci podstoupila volbu a vybrala si z pěti frakcí jednu: Neohroženost. Beatricin bratr nesobecký Caleb se odmalička ukazoval jako pravý Odevzdaný, jeho přirozená dobrota vadí jeho sestře. Ovšem větší je jeho touha po poznání a proto si vybere Sečtělost. V tomto díle doslova a do písmene zradil svoji sestru, pomáhal jí dokonce věznit a přihlížel, jak ji zabíjejí...Po výběru frakce potká Beatrice hrůzu nahánějícího ale přesto sympatického Tobiase(Čtyřku), který je jí  povahou i osobností nesmírně podobný. Určitě bych mohla zmínit Marcuse (Tobiasův táta), Evelyn (Tobiasova máma).
Čekala jsem, že Trisin a Tobiasův vztah se stane nepřekonatelným, ale v tomto díle byly stránky, kde nerozlučná dvojka měla vlásek k rozchodu, což mě nepříjemně překvapilo.
Patřím k těm dívkám, co Tobiase žerou :D a zároveň nechápou (závidí) Tris, proč je tak těžké pochopit, že jí Čtyřka miluje? S moji minimální trpělivostí bych ji na místě Čtyřky praštila! Přiznejte si, že je docela těžké milovat člověka, který nevěří Vaším citům :(.
Hezký obrázek! Máte tu všechny hlavní postavy.




Průběh děje


Při čtení knihy jsem se nenudila, tak jako tomu trochu bývalo u Divergence. Zdá se mi, že jsem knihu přečetla jedním dechem. Proklínala jsem ty kapitoly, které končily na napínavém místě (což byly téměř všechny) a já si slibovala, že následující bude ta poslední, ale ne... 
Kdybych měla srovnat Divergenci a Rezistenci, tak pochopitelně u mě má přednost tento díl před 1., je daleko poutavější, zajímavější, je zde více akce a citů. Prostě super kniha, která Vás pohltí a nikdy nepustí!
Má samozřejmě i ty temné stránky, jako to, že jsem si po třech měsících vůbec nepamatovala děj (nevím jestli to je mou retardací a nebo tou knihou, ale je to tak), takže jsem si ji musela  přečíst podruhé.











Frakce

Co se týče frakcí, tak podle mě jsem Vám o nich napsala dost u recenze na Divergenci ZDE!
V tomto díle jsme měli možnost poznat zvyky Mírumilovných, Upřímných, bohužel Sečtělých dokonce i Odpadlíků, když to v Divergenci nám autorka popsala pouze Odevzdanost a Neohroženost. 




Hodnocení

Při čtení mi stejně jako u prvního dílu vyrušily chyby, tentokrát v knížce chyběly uvozovky na konci přímé řeči nebo písmena ve jménech. Jinak nemám knize, co vytknout, zanechala ve mně totiž pouze kladné pocity, jedním slovem "Nádhera!"
Obálka se mi líbí, u prvního dílu se mi líbila víc, protože zbožňuji modrou barvu, ale tato je také velmi pěkná, Rezistenci si nemohu představit s nějakou jinou.
Obálka si vykouzlila:





Knize dávám:






Rezenzi na 1. díl si můžete přečíst ZDE!

3 komentáře:

  1. Krásný blog a úžasná recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. taky bych Tris něčím praštila :D a s tou retardací jsi mě dostala :D Rezistenci jsem dočetla tenhle týden a nemůžu než souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ta Tris je fakt nějaká postižená Ti povím :DD Tak skrývat moji retardaci už nemá smysl xD

    OdpovědětVymazat