Stránky

sobota 17. května 2014

Ptačí zpěv od Meagan Spooner - RECENZE

Autor: Meagan Spooner
Série: Ptačí zpěv

Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo, 2013

Vydání v ČR: 320 stran, pevná vazba

Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní.
Linda žije ve velice zvláštním, kouzelném světě, odkud není úniku, ale kdo by chtěl z tohoto "dokonalého" města pryč? Vždyť energetické brány chrání město před vším špatným z venčí.          A nikdo, nikdy neporuší harmonii v tomto skvělém světě. A co je to kouzlobraní? To je takový proces, kdy každému dítěti odeberou energii (kouzlo), kterou potřebují k udržení chodu města. Jenže jsou tu lidé jako Linda, které využijí k trochu jiným účelům.
 Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt.





Styl psaní

Kniha, co se týče stylu psaní, je dost tuctová - příběh je psán z pohledu hlavní hrdinky, způsob psaní Spooner mi dost připomíná Veronicu Roth. Ale i dějem jsou si ty knihy něčím podobné, pár analogií nacházím i s Hunger Games a Lodí mezi hvězdami. Takže pokud se Vám tyto knihy líbily, tato Vás také určitě zaujme.








Postavy

Hlavní hrdinkou je Linda, která mě velice příjemně překvapila. Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by mě štvala, ráda jsem se s ní ztotožňovala a můžu říct, že jsme ušetření od milostných vztahů, což je po těch všech přeslazených dívčích románcích celkem velké plus. Nedalo by se říct, že se mezi vedlejšími postavami vyskytují zaporáci, ale aby to byly kladné postavy, to taky ne. Nejvíce překvapení a odhalení nese jednoznačně záhadný Kris. Docela dost jsem si ho oblíbila právě proto, že děj vždy jakýmsi způsobem okořenil.  




Pocity a dojmy

Kniha mě možná nedovedla k slzám, ani mě nějak zvlášť nerozesmívala, ale to, co dokázala, je mě překvapit, ohromit a tím si mě získat. Opravdu bych do ní neřekla, že bude až tolik zajímavá a nepředvídatelná, i přes několik podobností s jinými knihami, můžu říct, že je dost originální a promyšlená. Skvěle se četla a dokonce mi dobře utkvěla v paměti (četla jsem ji o letních prázdninách, ale i přesto si děj pamatuji do nejmenších detailů), což je celkem úspěch na to, jaký jsem sklerotický člověk.





Hodnocení

Kniha ani nemá moc daleko k pěti hvězdičkám, byla zajímavá a celkem se mi líbila, ale něco mi chybělo. Přesněji řečeno moudrost, nějaké citáty, ponaučení. Když jsem knihu četla, tak jsem o ničem nepřemýšlela, nic se mi nehonilo hlavou. Dokonalá ukázka moudré knihy je má srdcovka Hvězdy nám nepřály. To jsem TFiOS prostě na chvilku odložila a jenom přemýšlela nad tím, jaké to musí být. A tady ne... A to bych autorce chtěla vytknout. Další chyba je ta, že mě kniha nedokázala pobavit, žádná vtipná situace, děj byl až moc napjatý, ale za to dost napínavý.
Takže pokud od knihy čekáte akci a nějaký dystopický příběh, určitě po ni hrábněte, ale pokud se chcete pobavit a popřemýšlet, raději se knize vyhněte.





Obálka je úžasná, taková tajemná a elegantní, moc se mi líbí.








Četli jste knihu nebo ne? Pokud ano, jak na Vás zapůsobila?
Nancy

5 komentářů:

  1. No nevyzerá to zle :)
    Pekne zhrnutie ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka má krásnou obálku :-). A děj zní taky docela dobře :-)

    Jinak moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka mě bavila, souhlasím s tvojí recenzí :) Lindu jsem měla dokonce i ráda a ten kluk, co se měnila na Stín, nebo co to bylo (četla jsem to před půl rokem, a narozdíl od tebe už mi polovina vypadla... :D) mi byl sympatický :D Teď mám rezervovaný druhý díl a jsem na sebe zvědavá, jak si vzpomenu na všechno to, co jsem zapomněla :D Každopádně mě taky bavila, odpočinula jsem si u ní :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nečetla jsem, ale podle tvé recenze vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já se na Ptačí zpěv chystám a moc se těším. :)

    OdpovědětVymazat