Stránky

neděle 30. června 2013

Hunger Games: Síla vzdoru od Suzanne Collins - RECENZE

Autorka: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2011
Počet stran: 344
Česká anotace:

Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...

Knižní trailer:




!Obsahuje spoilery na tento díl i předchozí dva, čtěte pouze na vlastní nebezpečí, to znamená - pokud jste nepřečetli 1. a 2. díl, raději se této recenzi vyhněte obrovským obloukem!


Panem
V této recenzi budu zmiňovat i body, které byste si při čtení dvou předchozích dílů dozvěděli, ale jelikož si jsem jistá, že někteří moje upozornění nahoře záměrně přehlédli, budu muset začít "drobnostmi":
Panem je rozdělen na 12 krajů a jeden moderní Kapitol. Každý kraj se specializuje na určitý obor a dováží do Kapitolu suroviny, aby jeho obyvatelé mohli žít v přepychu a v luxusu. 75 let zpátky si kraje dovolily vyhlásit válku proti Kapitolu a třináctý kraj byl jaderním bombardováním zničen, od té doby se toho v Panemu hodně změnilo. Kapitol si kraje drží na velmi krátkém vodítku a každoročně je zastrašuje kláním Hunger Games - zvrácené televizní reality show, ve které nedobrovolně bojuje 1 chlapec a 1 dívka z každého kraje (celkem 24 splátců) za život, vítěz získá nesčetné bohatství, obživu pro svůj kraj a neklidné svědomí kvůli smrti zbylých 23 splátců. 


Postavy 

"Jak je možné, že Peeta a Katniss už po druhé přežili Hunger Games?" Ano, ano... Po té, jak jsme v 2. díle zjistili, že Peeta a Katniss se musí vrátit tentokrát do Čtvrtoher (dozvědět se, co to je, můžete ZDE!) jsem byla přesvědčená, že s jedním z nich se budu muset ve třetím díle rozloučit a jelikož je hlavní hrdinkou Katniss, tak mi bylo hned jasné, že zemře Peeta. Každou stránkou jsem očekávala, že ho zabijí, ale ne...
Druhý díl byl celkem klamný, celá třetí část Nepřítel byla vlastně lež, protože žádná Aréna  neexistovala. Žádný vítěz nebyl, hned několik splátců z Arény se dostali živí, jenže Peeta neskončil tam, kde Katniss, která spolu s dalšími splátci a obyvateli vybombardovaného 12. kraje našla útočiště ve 13- kraji, jehož obyvatelé se přestěhovali do podzemí.
Nyní je Katniss symbolem povstání proti Kapitolu - reprodrozd.
Přes všechnu chválu mám k postavám jednu výtku - zemřelo jich strašně moc, skoro každou kapitolu jsem se musela zotavovat po ztrátě jedné důležité postavy.



Průběh děje  

Skoro celou knihu se Katniss rozhodovala mezi Peetou a Hurikánem a jsem ráda, že si vybrala toho pravého.
Samozřejmě ji stejně jako mně tížilo to, že jí zemřeli spoustu přátel a že skoro celé povstání vedla sama bez Peety, zatím co ho věznili a mučili v Kapitolu.



Pocity a dojmy

Konec mě dojal a okouzlil, jsem ráda, že kniha dopadla právě takhle, i když mi spousta lidí chyběla


Hodnocení 

Musím uznat, že tento díl má moc velikou konkurenci ve srovnání s předchozími a bohužel té konkurenci podlehl, už není tak zajimavý, napínavý, ale je přes to svým způsobem dokonalý a ani náhodou tam nechyběla akce.
Kdybych měla přihmouřit obě oči, tak khiha dostane:
 

Obálka se mi na rozdíl od knihy ze všech dílů líbí nejvíc a to proto, že mám nehoráznou slabost pro modrou barvu :3, proto je pochopitelné, že obálce nemohu dát nic jiného než:
Jak už je u mě zvykem, tak v recenzi na poslední díl máte tu možnost se dozvědět, který díl bude zdobit medaile za nejlepší díl trilogie a před tím jsem vybírala já, teď to bylo jen a jen na Vás!
Vybrali jste si Arénu smrti a s Vaším rozhodnutím naprosto souhlasím.



Do recenze na Arénu smrti se můžete pustit ZDE!
Recenzi na Vražednou pomstu najdete ZDE!

2 komentáře:

  1. Ten koniec sa mi veľmi nepáčil, príliš mŕtvych a to takých, ktorí zomrieť nemali 8( Ale nápad série je skvelý, chýbala mi ale aréna, to som si obľúbila najviac 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tytyty! Brutální človíček
      :D Děkuji za komentář :)

      Vymazat