Stránky

sobota 28. prosince 2013

Hvězdy nám nepřály od Johna Greena - Recenze

Autor: John Green
Série: samostatná kniha
Nakladatelství: Knižní klub, 2013
Originální název: The Fault in Our Stars
Vydání v ČR: 240 stran, pevná vazba


Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat.

Spojuje je stejný názor na nemoc, na život i na samotnou smrt a otázky ohledně těch třech jednotlivých kapitol budou v knize neustále padat a někdy i tak, že to Vaše slzy donutí vzít do zaječích. 

„Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vypravěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

U této knihy se budete usmívat přes slzy. Donutí Vás se zamyslet nad životem a tím pádem i nad smrtí, pochopíte spoustu věcí a získáte absolutně nový pohled na svět. 



Styl psaní

John Green prostě nedokáže psát špatně, ani kdyby se sebevíc snažil. I když je kniha především o smutných věcech: rakovina, umírání... dokázal, že i s takovýmito tématy může zakouzlit humor a sarkasmus. Vyskytují se zde opravdu moudré myšlenky a při čtení nestačí pouze číst, musíte přemýšlet. Potom mi zaujalo to, jak autor zbytečně nic nerozkecával, Hazel nám nezačala vyjmenovávat, co všechno na Gusovi miluje, oznámila nám fakt a tečka: A já jsem se zamilovala, jako když člověk usíná: pomalu a pak najednou docela.
Kniha je úplná, nechybí jí nic. Pamatujte, že není možné se od ní odtrhnout, nedokážu spočítat na prstech rukou, kolikrát jsem se kvůli ní nevyspala.













Postavy

Hlavní hrdinkou knihy je Hazel Grace, který život dal pořádně zabrat. Ve třinácti letech jí diagnostikovali rakovinu plic a od té doby s ní statečně bojuje, i když je jasné, že se jen oddaluje od smrti. V boji je vítěz jasný - rakovina. Jenže něco do jejího života vnese světlo. Ne něco, ale někdo. Agustus Waters, starostlivý, hodný, obětavý a k tomu pekelně sexy. Agustus Waters, který jí přináší oporu. Agustus Waters, do kterého se zamilovala nejen ona, ale i já a jsem si jistá, že si ho zamiluje každá z Vás.



Průběh

Děj je celkem obyčejný, autor dokázal bez nadpřirozena kouzlit s našimi pocity. Nejlepší příběhy vytvořil sám život a napsal John Green, tato kniha nám otvírá oči a přímo před nimi drží papír s nápisem: Autoři, zaměřte se na skutečnost! Neříkám, že některé příběhy z jiných světů jsou špatné, ale měli bychom dávat přednost tomu našemu. A tímto je tato kniha výjimečná, tvoří ji totiž pravda.


Pocity a dojmy


Kniha dokáže rozesmát, potěšit, uklidnit a rozbrečet. Je plná úplně odlišných emocí a John Green má můj respekt a obdiv, protože vytvořit něco takového stojí spoustu úsilí. Někdo z Vás může říkat, že je to je ťukání do klávesnice, ale já vím své. Ta kniha je tak citlivá a dechberoucí, že jsem se chvílemi divila, jak ji mohl napsat muž. 



Hodnocení

Některým knihám něco chybí, stačilo by přidat málo a mohly by se nazvat dokonalými, ale to neplatí pro Hvězdy nám nepřály. Příběh mě do sebe vtáhl a to, jak obrazně, tak doslova. Zdálo se mi, že se všechno dělo se mnou, představovala jsem si sebe na místě Hazel a přemýšlela, jak bych si poradila s její situací. 
Kniha je vážně báječná (i když tvrdá) , za sebe jí vzdávám hold a přeji světu víc takových.









Obálka nestojí moc pozadu a můžu tvrdit, že je česká verze daleko povedenější než originál. Byl velmi dobrý nápad hodit na obálky citáty, hned na první pohled zjistíte, že je tato kniha především moudrá.






P.S.: 5. června 2014 bude filmová podoba tohoto příběhu kapesníků, takže se určitě máme na co těšit. 





Užili jste si čtení této knihy nebo jste zatím neměli to štěstí?
Nancy


4 komentáře:

  1. Přesně tak nádherná kniha a hodně v nás zanechá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem ještě nečetla, ale když se kouknu, jak se líbí tobě tak ani chvilku neváhám. Určitě si ji přečtu, děkuji ti za skvělou recenzi, tahle se ti povedla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bastero, naprosto souhlasím.
    Lenko, děkuji :) Knihu si určitě přečti, je skvělá!

    OdpovědětVymazat